STARSHINE MODEL ACADEMY – Från IDÈ till SUCCÈ

///STARSHINE MODEL ACADEMY - 2020 02 22


STARSHINE MODEL ACADEMY är en förening som arbetar med ett unikt koncept, där People Models och oftast lokala företag/butiker arbetar fram en lyckad reklamkampanj. Konceptet går ut på att företag/butiker anlitar People Models för sina reklamkampanjer genom STARSHINE MODEL ACADEMY, som väljer ut lämplig modeller från samma ort som företaget/butiken finns. Därmed upprätthåller företaget/butiken ett lokalt engagemang och detta uppmuntrar i sin tur konsumenterna på orten till en ökad lojalitet gentemot företaget/butiken. Det är en viktig faktor att STARSHINE MODEL ACADEMY och eMedia73 inte tar något betalt alls av företaget/butiken, förutom modellernas löner. Grundaren till detta unika koncept är Erik Sjöbring, förlagschef i utbildningsförlaget eMedia73, som har spunnit på idén sedan 1990-talet. Erik Sjöbring driver sedan 2009 det internetbaserade utbildningsförlaget EMedia73 Sweden (eMedia73) vars verksamhetsidé är enkel: Gratis utbildningar till alla och utan några förkunskapskrav.


Varifrån kom idén till STARSHINE MODEL ACADEMY, Erik Sjöbring?

1991 blev jag modell, men det dröjde mer än ett år innan jag fick mitt första uppdrag. Det första uppdraget gällde boxerkalsonger och för några timmars arbete fick jag runt 500 kronor. Den mesta tiden gick åt till att vänta på att fotografen och hans assistent skulle ställa in ljuset, som justerades flera gånger när det skulle fotograferas från en massa olika vinklar och med varierande poser. På den tiden var jag oerhört vältränad och kropp var verkligen perfekt för ett sådant jobb. Jag fick själv bekosta min första portföljfotografering hos modellagenturen, men det tyckte jag var värt att betala för att få chansen till att tjäna pengar. Dessvärre var inte mitt engagemang eller mitt utseende tillräckligt för att få några stora jobb, så jag fick nöja mig med en del mindre katalogjobb under några års tid. Mitt sista modelljobb var ett gratisjobb våren 1997 när jag gjorde reklam för kläder på catwalken (för första och enda gången) samt var hårmodell. Jag ville fortsätta med modellandet men det fanns inget bra och enkelt sätt att hålla det vid liv, samtidigt som jag levde ett oerhört rikt socialt liv och arbetade mycket. Under lång tid satsade jag på min karriär och personliga utveckling och då fanns det inget utrymme för att försöka jobba som modell. Ju mer man själv satsar på att bli modell desto fler och bättre chanser får man. 


Vad innebär det för den som vill bli modell eller för företag/butiker som vill anlita STARSHINE MODEL?

Under två decennier har jag arbetat mycket med marknadsföring och som säljchef/säljare och jag har hela tiden haft kvar min gamla idé om att komma på ett bra och enkelt sätt att väva samma alla mina erfarenheter, kunskaper och kompetenser; för att skapa bra möjligheter för småföretagare/butiker och reklammodeller att på ett snabbt, enkelt och väldigt billigt sätt skapa personliga reklamkampanjer. Med personliga reklamkampanjer erbjuds företag/butiker att endast betala modellernas löner samt eventuella tryckkostnader, ifall de vill att eMedia73 beställer tryckning av affischer och annat – vilket i så fall sker till självkostnadspris där inga extra kostnader läggs på. Konsumenterna uppskattar företag/butiker som satsar på lokala modeller och i slutändan blir det alltså en stor vinst för såväl modeller som företag/butiker. För att öka intresset för företag/butiker så tar vare sig STARSHINE MODEL eller eMedia73 några som helst avgifter, utan de enda utgifterna är löner till modellerna samt eventuellt självkostnadspris för reklamtryck. Möjligheterna är oändliga och konceptet ligger i framkant och helt rätt i tiden.


Vad kan man tjäna som People Model hos STARSHINE MODEL?

Den lägsta lönen är 450 kr/tim och man får alltid betalt för minst två timmars arbete, oavsett om det bara tar några minuter. Reseersättningar för uppdrag längre bort än fem mil är oerhört generösa.

Anledningen till de extremt höga lönerna är att vare sig STARSHINE MODEL ACADEMY eller eMedia73 tar ut någon som helst ersättning från företag/butiker som anlitar våra modeller. Därutöver arbetar jag själv utan att ta ut någon lön, eftersom att det här är både en hobby och en passion för mig.


Vilken roll har eMedia73?

STARSHINE MODEL ACADEMY är en förening som förmedlar modeller och kort sagt är ansiktet utåt.

eMedia73 anställer modeller; marknadsför STARSHINE MODEL ACADEMY; säljer reklamplats åt STARSHINE MODEL ACADEMY; bygger, underhåller och utvecklar hemsida; bygger upp en modellbas och en kundbas; betalar ut löner och mycket mer. eMedia73 gör allt grovjobb men håller sig mest i kulisserna och ser till att STARSHINE MODEL ACADEMY får den mesta och bästa uppmärksamheten. eMedia73 får 10% i provision på intäkterna som vi genererar åt STARSHINE MODEL ACADEMY, vilket är en symbolisk summa och som bäst täcker de utgifter som eMedia73 har i sitt arbete. eMedia73 är ett socialt företag och huvudverksamheten är inte vinstbringande, så därför måste konstnaderna betalas genom intäkter från andra verksamheter.


Vad gör du om två år?

Jag startade upp STARSHINE MODEL ACADEMY 2020, efter att ha planerat det sedan våren 2019, och tänker ta hand om mitt skötebarn under ett eller två år utan att ta ut någon lön. Under tiden är meningen att jag skall få in bra och intresserade personer som kan ta över mer och mer av en vid det laget självständig och självförsörjande verksamhet, så att jag kan stiga åt sidan. När jag kliver av tåget har jag andra projekt som väntar och som jag redan planerar. Givetvis gästspelar jag emellanåt och ställer upp både som konsult och fotograf, men huvudansvaret överlämnar jag åt andra.